måndag, februari 18, 2013

Härlig långweekend i Norge

Torsdag: Ankomst till Oslo. 
Sightseeing med...

...besök vid kungliga slottet, ...

...besök vid operan - fantastiskt häftigt byggnad, både utvändigt och invändigt, ...

...nationalmuseum, med Munchs "Skriet" avbildad på entrédörren.

På kvällen tog vi en promenad förbi Regeringskansliet, eller resterna av det, för att skänka offren efter Breiviks hemska attentat en extra tanke. Förskräckligt att se denna helt ödelagda stadsdel, som en spökstad. Vi var alla väldigt tagna av hur stora skador en "enda" bomb kan göra. Hu! Ett under att inte fler omkom i samband med detta illdåd i centrala Oslo. Naturligtvis fotograferade vi inte detta eländes elände, utan ägnade stunden åt att tänka på offren och deras anhöriga.

Fredag: Besök i Holmenkollen.

Hoppbacken kändes förskräckligt hög redan från marken...

...men naturligtvis ska man bli upplurad i allt! Med skakande knän efter en lååååång hissfärd kikade jag ned. Ser inte alls lika högt ut här som i verkligheten - mellan hoppavsatsen och landningsbanan döljer sig en djävulsk nedförsbacke, som gjorde att hoppet nedifrån kändes bra mycket värre och högre än här uppifrån. Hur kommer man överhuvudtaget på idén att utsätta sig för detta? Vansinne...
På toppen av hopptornet fanns även en prispall. Var man ju förstås tvungen att testa!

Likaså de häftiga spåren i VM-arenan. Satan i gatan vad det var brant här! Upp och ned hela tiden - inte undra på att norrmännen är så framgångsrika på skidor om de tränar i sådan terräng! David precis ovanför skidstadion efter att ha åkt två varv i slingan som omfattade Hellnerbacken. Behöver jag nämna att han stakade uppför denna helvetesbacke, som jag själv knappt klarade att diagonala uppför?! Får väl skylla på min förkylning... tufft att känna att man blir ifrånåkt av en 9-åring... Kände mig dessutom livrädd för att ramla och förvärra skadan ljumskarna och höger handled. Lyckades dock hålla mig på benen, men hu så förskräckliga backar Holmenkollen bjöd på. Ännu en upplevelse som får en att inse vilka utmaningar eliten ställs inför, även om de förstås är duktigare på skidor än jag.

Fredag efter lunch styrde vi kosan norrut mot Lillehammer. Eftermiddagen tillbringades i poolen på Radisson Blu Lillehammer. Hade faktiskt högre förväntningar på ett hotell av denna klass. Allt var visserligen tipptopp, men liksom på många andra hotell som vill framhäva sig som förmer än andra tycker jag att personligheten gått helt förlorad. Tja, det är som med människor med andra ord.

Lördag morgon vaknade vi till strålande sol. Blev till att packa matsäck och gå på tur i den storslagna norska naturen. Lugn och fin skidtur, precis vad jag behövde efter förkylning och skada. 

Många stopp för att insupa den härliga miljön. Vackert som i en saga.

Vår skidkille var på strålande humör och hade inga som helst problem att åka med oss vuxna i nästan 2 mil. Det var snarare vi vuxna som hade problem att åka med honom...

Lördag eftermiddag gick vi på sightseeing i Lillehammer. David fastnade vid en cerise traktor, roligare än shopping, tyckte han! Sedan snabbt hem till hotellpoolen för ett nytt dopp.

Söndagen bjöd på samma härliga väder som lördagen. Gav oss återigen upp till OS-arenan för att testa de härliga spåren. Denna gång höll vi oss runt själva stadion, klättrade högt, högt upp i bergen och susade sedan nedför i vansinnig fart. Längsta nedfarten uppmätte jag till 600 meter. Kan säga att det tidvis gick mycket snabbt - det var så att det tårade sig i ögonen. 

Sammanfattningsvis en mycket härlig helg, där det mesta var alldeles perfekt - saknade dock vår Sanna som istället valde att fira sportlov hos mormor och morfar (och dessutom lyckades få med sig morfar till stallet - det kan inte ha hänt så ofta!). Härligt att ha stått på skidor igen, även om betoningen för denna resa får ligga på just stått (och inte tränat, åkt, tokstakat eller något annat verb). Men det var sannerligen precis just vad jag behövde - att gå på tur, njuta av livet och tillvaron, ladda batterierna och må sagolikt bra i fantastiskt härligt vinterväder. Tack Norge för en härlig helg - kjempegreit! 

1 kommentar:

Malin sa...

Låter som ni haft en skön och stärkande helg! Hoppas du snart känner dig helt ok från förkylningseländet och skadorna! Kram